Felületfűtés és -hűtés

Padlófűtést, ahogy a neve is mutatja, csak fűtésre használunk. Amennyiben nyáron hűteni is szeretnénk, akkor mennyezetfűtést -hűtést és/vagy falfűtést -hűtést kell telepítenünk. Egy jól kivitelezett felületfűtési és -hűtési rendszerel egyetlen beruházással tudjuk megoldani fűtési és hűtési szükségleteinket. Fürdőszobák esetén szokás elektromos padlófűtést alkalmazni azért, hogy nyáron is melegen tudjuk tartani a padlót amíg a hőszivattyúnk hűtő üzemmódban működik.

Felületfűtés

Az alacsony hőmérsékletű fűtőfolyadék miatt falfűtés, illetve mennyezetfűtésnél a hőelosztás ideális. Ezt a fűtési formát a legkomfortosabb és legegészségesebbként ismerik el. A szükséges teljesítmény könnyen méretezhető, ezért is tökéletes a modern, alacsony energiafelhasználású épületekhez. Meglévő épületek esetében utólagosan is könnyen felszerelhető, a falba integrálható. A Variomodular csövek pontosan a panelek hátuljába illeszkednek, a rugalmas panelrendszer minden tetőszerkezethez és szerkezeti felépítéshez igazítható, így minden egyedi tervezési igényt kielégít.

Felülethűtés a sugárzó energia cseréjével

Falhűtés vagy mennyezethűtés a teljes felületen hűt. Ez nem csak kényelmes légkört teremt, hanem energiát is megtakarít. Minél nagyobb a hűtésre használt terület, annál gyorsabban jön létre a komfortérzet. Ha a mennyezetet vagy a falat hűtik, a helyiségben tartózkodó személy már 26 °C körüli hőmérséklettől komfortosan érzi magát. Összehasonlításképpen: Ha légkondicionáló berendezéssel hűtjük a helyiséget, körülbelül 23 °C-ra kell lehűteni ahhoz, hogy ugyanezt a hőérzetet elérjük.

Hideg víz kering a csövekben és hűti a mennyezeten és/vagy falon lévő felületeket. Az emberi test a felesleges hőt a környezet hűvös felületeibe vezeti, így jön létre kellemes hőérzet.

Hűtésről

Hűtéssel kapcsolatban figyelembe kell venni, hogy a fizikai törvények miatt, itt nagyobb felületre van szükség mintha csak fűtenénk. A hőt ugyanis elvonni kell, nem lehet hideget “átadni” a szobának. Szintén fizikai adottság, hogy felülethűtés nem képes párát elvonni a helységből, ezért szükséges páramentesítésről gondoskodni. Egy páramentesíteni képes szellőztető berendezés ideális. A szellőztetés fontossága külön téma aminek érdemes utánajárni. A mai modern nyílászárók mellett kimondottan javasolt egy szellőztető berendezés telepítése.

Szigetelésről

Amennyiben külső falra telepítünk felületfűtést, -hűtést akkor mindenképpen javasolt szigetelni és párazárni. Pára mindig a hidegebb felület felé igyekszik és amennyiben elér egy megfelelően hideg felületet ott lecsapódik ami vizesedéshez, gombásodáshoz vezet.

Gépészetről

Felületfűtés, -hűtést érdemes helységenként vezérelni a keringtető szivattyúval ellátott osztó-gyűjtőnél. A fűtő-, hűtőfolyadékot előállító berendezés csak a puffertartályban lévő folyadék hőmérsékletét szabályozza. Puffer tartály használatával pontosabban tudjuk szabályozni a felületfűtő, -hűtő rendszerünk hőmérsékletét, illetve hőszivattyúnál kimondottan javasolt, mivel ha minden zóna éppen zárva van akkor a hőszivattyú nem tudja keringtetni a folyadékot ami például egy leolvasztási ciklusnál problémát okoz.

Áramtarifákról

Az alábbiakban megtalálja a jelenleg elérhető áramtarifákat. Megújuló energiát használó berendezésekhez, mint például a hőszivattyú, lehetőség van kedvezményes áramtarifa igénylésére. Hőszivattyúkhoz a H tarifa a leggyakrabban választott.

  • A1 tarifa
  • A2 tarifa
  • B tarifa
  • Geo tarifa
  • H tarifa
A1 tarifa

Ez a leggyakrabban használt, általános díjszabás, amely egy zónaidős: vagyis éjjel-nappal ugyanazon az áron jutunk hozzá. Tehát átlagos esetben ezt használjuk a készülékeink működtetéséhez. Az ára E.ON-nál 1320 kWh mennyiségig 35,31 Ft/kWh, efelett pedig 37,75 Ft/kWh.

A2 tarifa

Ez már két zónaidős: a csúcsidőszak hétköznapokonként 7:00 és 23:00 közé esik, a kedvezményesebb völgyidőszak pedig a 23:00 és 7:00 közötti időszakot jelenti hétköznapokon és a hétvégéket. A csúcsidő áramdíja E.ON-nál 43,43Ft/kWh, a völgyidőszaké pedig 32,79 Ft/kWh. Akkor érdemes az A2 tarifát igénybe venni, ha legalább a fogyasztásunk fele éjszakára vagy hétvégére esik.

B tarifa

A régebben éjszakai áramként elnevezett tarifa ma már a vezérelt áram névre hallgat. A B tarifa csak olyan berendezésekhez használható, amelyek vezérelt csatlakozási ponttal rendelkeznek, vagyis külön mérőre vannak kötve és nem a dugaljba kell őket csatlakoztatni, hanem fixen a hálózatra kapcsoltak. A hőtárolós készülékek mint például a bojlerek üzemeltetéséhez javasolt használni. Csúcsidőszakon kívüli időszakra esik az áram elérhetősége, naponta mindössze 8 órán keresztül. A B tarifa ára E.ON-nál 23,54 Ft/kWh, és választható az A1 vagy A2 díjszabás mellé is, kiegészítő lehetőségként.

Geo tarifa

A Geo tarifa esetében a berendezés vezérelt áramkörhöz kapcsolódik, amely naponta legalább 20 óra üzemidőt biztosít a hőszivattyú számára, 2x maximum 2 óra megszakítással. (Egy megszakítás nem lehet hosszabb 2 óránál, és két megszakítás között minimálisan 2 óra felfűtési idő áll rendelkezésre.) Díja kedvező, 24,3 Ft/kWh.

Itt meg kell jegyezni, hogy a hőszivattyú elektronikája nem viseli jól a napi kétszeri áramkimaradást, különösképpen, ha az éppen a leolvasztási ciklusban történik.

H tarifa

Idény jelleggel elérhető, de október 15. és április 15. között napi 24 órában, megszakítás nélkül, folyamatosan elérhető, kedvező áron. Míg a Geo és a H típusú tarifa hőszivattyúnál egyaránt elérhető, addig más megújuló energiára alapuló rendszerbe már csak a H díjszabás szerinti villamos energia köthető be. A legalacsonyabb díja E.On-nál 23,54 Ft/kWh, de rendeletben van szabályozva, hogy a B tarifa áránál soha nem lehet magasabb a díja.